T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Ovaakça Şarık Tara Özel Eğitim Meslek Okulu

Yenilikçi Öğretmen Becerileri ile Engelleri Aşmak - TÜBİTAK 4008

ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERE YÖNELİK

KAPSAYICI TOPLUM UYGULAMALARI DESTEKLEME PROGRAMI

 

TÜBİTAK 4008


 

Proje Başlığı: Yenilikçi Öğretmen Becerileri ile Engelleri Aşmak

Proje İnternet Sayfası: https://sariktaraozelegitim.wixsite.com/engelleriasmak 

Proje Başvuru Bağlantısı : https://forms.gle/9Zw5Fj9ZiSsCiNfC8

Proje Özeti

 

Takvim: Proje, 25 kişilik 2 katılımcı grubu için tasarlanmıştır. etkinlik tarihleri 24-29Nisan ve 8 Mayıs -13Mart 2023 tarihlerinde 5'er günolacak şekilde planlanmış ve Bursa'da görev yapan toplam 50 öğretmenin yararlanması hedeflenmektedir.  

Projenin amacı: Özel ihtiyaçları bulunan, mesleki teknik eğitim alan öğrencilerin işe yerleştirme ve/veya iş kurma kabiliyetlerinin iyileştirilmesi için eğiticilerin yeterliliklerinin geliştirilmesi projenin ana fikrini oluşturmaktadır. Çağdaş eğitim öğretim yaklaşımlarında özellikle özel gereksinimli öğrencilere yönelik olarak kapsayıcı eğitim ve yaşam boyu öğrenmenin desteklenmesine vurgu yapılmaktadır. Bunun bir parçası olarak, özel gereksinimli bireylerin mesleki eğitim çerçevesinde yaşadığı sorunların giderilmesi özel bir yere sahip olup AB tarafından oluşturulan ET 2020 ve Bruges Bildirisi gibi dokumanlar konuyla ilgili güçlü bir vurguya sahiptir.

Proje kapsamında mesleki eğitim alan özel gereksinimli öğrencilerin, staja ve istihdama yönlendirilmesi için öğretmenlerin yeterliliklerinin geliştirilmesine ihtiyaç olduğu Bursa ölçeğinde yapılan saha çalışmasında tespit edilmiştir. Sahanın ihtiyaçlarına göre belirlenen bir program kapsamında Bursa ilinde özel eğitim meslek liselerinde görevli 50 öğretmen için mesleğe yönlendirme odaklı bireyselleştirilmiş öğretim programı hazırlama ve uygulama eğitimleri düzenlenmesi planlanmıştır.

Projenin kapsamı:Şehrimizin Fırsatlarını Tanıyalım, Özel Eğitim Meslek Okulu Programlarını/Atölyemin Fırsatlarını Tanıyalım, Öğretmen-Aile-İşveren İşbirliğini Nasıl Arttırabilirim? Mesleki Eğitim Programlarında Bireyselleştirme, Öğretim Program ve Planlarını Oluşturma, Özel Gereksinimli İstihdamı ve Hukuksal Arka Planı, Temel İş Güvenliği Eğitim ve Oyunlaştırma derslerinden oluşan program toplam 40 ders saatlik atölye, drama, oyunlaştırma ve uygulama temelli planlanmıştır.

Ayrıca proje kapsamında Oyak Renault Otomotiv Fabrikasında 'Özel Gereksinimli Bireylerin İstihdamında İşletme Yaklaşımı' ve 'Özel Gereksinimli Bireyler İçin İş Sağlığı ve Güvenliğinde İşletme Yaklaşımı' başlıklarıyla ilgili tecrübe paylaşımı hedeflenmektedir.

Hedef kitle: Bursa ili sınırları içindeki özel eğitim meslek okullarında görevli sınıf, özel eğitim ve teknik öğretmenlerden oluşan 50 kişilik gruptur.

Çıktı: Katılımcıların işletme ortamlarının ihtiyaçları ve özel gereksinimli bireylerin işe yerleştirilmesi konusunda farkındalık ve olumlu tutum geliştirmeleri, oyunlaştırma, program bireyselleştirme, temel İSG kuralları, iş hukuku ve istihdam gibi konular hakkında yeterliliklerini iyileştirmeleri bunları öğrenci, veli ve işverenlere aktarma davranışı kazanmaları projenin öncelikli çıktıları arasında yer almaktadır

Proje sonucunda elde edilen ilerlemenin belirlenebilmesi için görüşme, gözlem, ön ve son test gibi çeşitli yöntemlerle değerlendirme için veriler toplanacak ve analiz edilecek olup, proje tamamlandıktan sonra katılımcılara belge verilecektir.

 15-12-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.12.2022 - Güncelleme: 16.12.2022 10:24 - Görüntülenme: 1456
  Beğen | 8  kişi beğendi